Engers Gasmotorfabrik

Fra MotorWiki
Hopp til: navigasjon, søk
Norge Flagg.jpg
1893 - Den første reklamen for en Norskprodusert motor vi har klart å finne.


L. A. Enger & Co.

Firmaet opererte under mange navn gjennom årene, L. A. Enger & Co Gasmotorfabrik, Engers Gasmotorfabrik, Engers Maskinfabrik, Engers Gassmotorfabrikk.


Firmaet ble stiftet som Thisted og Enger i 1875, som et engros og agenturforretning. Men de drev litt med industriell virksomhet på siden, de produserte blant annet såpe. Firmaet ble oppløst i 1880 og Enger tok over som eneeier, og ga bedriften nytt navn. L. A. Enger & Co. Enger kjøpte rundt 1880 Raufoss Bruk Fyrstikkfabrikk, som han drev til 1894 da den ble solgt til staten.

I 1888 startet Enger med produksjon av motorer på lisens fra Deutz. Han utvidet fabrikken i 1893 og begynte med større produksjon, for det meste av egentuviklede motorer i Grønlandsleiret 73. Dette var en av Norges første motorprodusenter. Fabrikken ble i 1896 solgt til Syberg & Co.

Enger solgte motorer i konkurranse med Detutz og Körting. Men klarte likevel å levere motorer både til stat, kommune, og fabrikker rundt om i landet der bygass var tilgjengelig. Gassmotorer kom på markedet i Norge i 1879.

L. A. Enger hadde en patent på gassmotorer, blant annet i USA. US 514996 A, fra 1892.

Se US Patent 514996 A

Referanser

  • Forbrenningsmotoren
  • Teknisk ukeblad
  • NRK
  • Wikipedia


Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter