Vallø mekaniske verksted

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Norge Flagg.jpg
Tidens Tegn, Juli 1915.
1911 Vallø Mek verksted.jpg
Vallø 1.jpg

Gothard Ottesen, Vallø Mekaniske Verksted.

Vallø Mek. Verksted

Vallø Mek. Verksted ble startet opp av verkseier G. Ottesen med formål å fremstille mindre totakts bensinmotorer til fiskebåter. Motorene fikk navnet Fix og ble en konkurrent til Thor. Bedriften utviklet seg og ble lagt om til å produsere hjelpemaskiner for skipsbyggerier samt dampmaskiner fra 3 til 60 hk for drift av frysemaskiner og pumper. De lagde også dampmaskiner til meierier. Verkstedet sammen med Ottosens bolig, som lå på samme eiendom, ble totalt ødelagt under bombingen i 1945 og Ottosen og tre av hans døtre omkom. Svein Hegle, som var gift med en datter av Ottesen som overlevde, overtok tomten og krigsskadeerstatningen i 1945. Driften startet opp igjen samme år i en brakke, men i 1950 sto et nytt verksted ferdig bygd og utstyrt. I 1955 kom det også et tilbygg.

Hegle satset på å levere komplette strømaggregater drevet av dampmaskiner opp til 500 HK til skipsindustrien. Bedriften var i sin tid den eneste i Skandinavia som produserte slike dampdrevne aggregater til handelsflåten. Dampmaskinene ble drevet av skipenes dampoverskudd. For å oppnå maksimal effekt utviklet Hegle en vannutskiller som ga tørrest mulig damp og som ble en suksess. Den ble etter hvert etterspurt over hele Europa. Arbeidsstyrken var i 1959 på 6 mann utenom eieren. Helge drev sitt Verksted med godt resultat frem til 1964. Da nedla han verkstedet og gikk over til bl.a salg av midler til bekjemping av oljesøl. I lokalene til verkstedet har det i ettertid vært mange forskjellige bedrifter, i de senere år en databedrift og nå i dag et bilverksted. Vallø og omegn Historielag har sitt museum i sidebygningen.

Fix-motoren

Motoren produsert ved Vallø Mek. Verksted var 2-takt bensinmotorer fra 3 til 24 HK. Det er uvisst hvor mange sylindre de større modellene hadde.

Referanser

valløhistorie.no

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter