Real Motorfabrikk

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Norge Flagg.jpg
Reklame fra 1935
Reklame fra 1948
Utklipp fra 1958
Utklipp fra Fiskaren 1958
Utklipp fra Fiskaren 1958

Disponent Raidmar Nesset - 1957 til 1960.[1]

I sin egenreklame fra 1930 skriver fabrikken:

"Startet sin virksomhet i Ålesund året 1920, men flyttet i 1923 til Oslo. Til sine nåværende lokaler,hvor den driver fabrikasjon av sitt rikholdige i typer og størrelser vesentlig 4 takts motorer for maritim og stasjonær drift. Real-Motoren har magnettenning og kan kjøres på såvel parafin som bensin i et et rikt utvalg av i størrelser.

Encylindret fra 2 til 8 hk., tocylindret fra 5 til 18 hk. og fircylindret fra 12 til 50 hk. Real Motoren har tross synkende kjøpekraft hos publikum, tross den knivskarpe konkurranse med inn og utenlandske fabrikata, slått igjennem, på grunn av sine fremragende egenskaper, sin flotte konstruksjon og sitt smakfulle sammentrengte ytre, og leveres nu til mindre fiskebåter, trafikk-, tur-, og lystbåter, rundt hele Norges kyst.

Dessuten til den norske Marine og Tollvesenet, Statens havnevesen m.fl. offentlige institusjoner, såvel som for stasjonær drift. Dessuten i flere år eksporteret til utlandet, bl.a. til Kina, Syd Amerika, Island, og Færøierne. For å møte de stadig økende krav på motorteknikkens område, har fabrikken gått til anskaffelse av helt moderne hurtiggående presisjons-maskiner for fremstilling av de forskjellige deler, maskiner som tilsikrer den mest minutiøse nøiaktighet av de delene som bare fremstilles av de beste sort materialer, og derfor vil en reservedel til Real-motoren altid passe.

Real-motorens konstruksjon er og hele tilblivelse skyldes fabrikkens disponent Lars Nesset som nu gjennem 25 år helt har ofret sig for motorfabrikasjon, og han er nu gjennem utallige eksperimenter kommet frem til denne ideelle motortype som heltut svarer til sitt fikse navn - en Réal Motor. Fag- og dagpressens hedrende omtale i forbindelse med Real-eiernes ros, vidner om at herr Nesset har nådd sit mål: å fremskaffe en motortype som anbefaler sig selv".

Real-motoren.

Real Motofabrikk produserte 4-takt bensin-, og parafin-motorer på 1, 2 og 4 sylindre. Det ble også produsert 4-takt luftkjølte dieselmotorer på lisens fra Tyske Hatz tidlig på slutten av 1950 tallet og et stykke inn på 1960-tallet.

Modeller

  • Junior 2 og Junior 4
  • E

Personer

  • Lars Nesset

Referanser / Kilder

  • Reklame for luftkjølt diesel (Fiskaren 1959)
    Reklame for luftkjølt diesel (Fiskaren 1959)
    Fiskeriene med tilknyttede næringer.

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter

Første bidrag 22. apr. 2015 kl. 16:34‎