Haller Kopsland

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Norge Flagg.jpg
Haller, Kopsland & Co Nedre Slottsgate 1
Haller, Kopsland & Co Nedre Slottsgate 1

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter

Haller, Kopsland & Co

Firmaet Haller, Kopsland & Co ble stiftet i november 1916 av Georg Haller og Fritz Kopsland. Aksjekapitalen var 150 000 kr, som i 1918 ble utvidet til 300 000 kr.

I desember 1917 flyttet de inn i Nedre Slottsgate 1, der de hadde kontor og utstillingslokaler. Verkstedet og oppstillingplass for biler var i Tullins gate 2, der etter all formodning også motorene ble produsert.

Før de startet firmaet sammen jobbet Georg Haller med bank og finans, og Fritz Kopsland var regnskapsfører i Kunst & Metallstøperiet i Oslo, og regnskapsfører og senere uteselger i A/S Auto.

Import

Firmaet var eneimportør for luksusbilmerket "Sterns Knight" og for lastebilmerket Hurlburt, samt motorsykkelmerket Reading Standard.

Funtus

Haller Kopsland & Co. A/S produserte en egenutviklet båtmotor.

Firmaet gikk konkurs i 1922. Geo. Haller startet Geo. Haller & Co A/S som representant for MAN, Rainier og Saurer. De holdt til i samme lokalene i Nedre Slottsgate 1 som Haller, Kopsland & Co A/S.

Parmann og Kopsland var en periode under første verdenskrig i USA og besøkte forskjellige bedrifter iknnenfor motor og bil, og det er ikke umulig at Parmann under besøket ble inspirert til å designe Funtus-motoren etter å ha fått innblikk i motorproduksjonen i midtvesten.

Reklame for Funtus fra 1919. Haller Kopsland 6 Co

Personer

  • Georg Haller - fra Tønsberg
  • Fritz Kopsland - fra Fredrikstad.
  • Nils Parmann