Edv. Bjørnerud

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Norge Flagg.jpg
Edv. Bjørnerud Maskinfabrik - (ukjent årstall)
Edv. Bjørnerud Maskinfabrik - (ukjent årstall)

Edv. Bjørnruds Maskinfabrik i Moelven hadde utsalg blant annet i Jernbanetorvet 4 i Oslo. Bedriften drev med egen motorproduksjon men også import av den Tyske dieselmotoren Junkers. Disse importerte motorene var 2-taktsmotorer med motgående stempler.

Personer

Edv. Bjørnerud var en rik, og omstridt mann. Han ble av flere medier omtalt som En Norsk Røverbaron. Allerede på 1920 tallet figurerer i skattelistene for Aker Herred med millionformue, og høy skattbar inntekt.

Han var dog en upopulær mann blant arbeiderne som var ansatt hos han på 1920 tallet. Dårlige arbeidsforhold og lav lønn førte til flere streiker blant arbeiderne på Moelv. En av streikene startet i 1927 varte i over 2 år.

Han ville ikke gi ved dørene, og da støperier i Hedmark sluttet å levere støpegods til Bjørnerud i 1928 i solidaritet med arbeiderne, hentet han inn unge gårdsgutter fra området, og de ble lært opp til å ta de streikendes jobber, i strid med overenskomsten.

Støperimesteren sa opp, med begrunnelsen "Det å lære opp streikebrytere bør være en ting som intet mennesker med æresfølelse bør utføre". Bjørnerud måtte hente støpegods fra Värnamo i Sverige, som leverte støpegods frem til støperiet der brant ned våren 1929.

Av en viss nasjonal interesse var også en "Støperimester" som ble tilkalt fra Sverige, som fikk oppholdstillatelse av Centralpasskontoret i tre måneder i 1929, som arbeiderne mente var en proff streikebryter for å lære opp stekebryterene.

Bjørnerud ble i 1915 også beskyldt for fare med uriktigheter i salgskatalogene sine, ved å pynte på tall fra prøveanstalten, noe prøveanstalten også offentlig tok avstand fra.

Fønix-motoren

Fabrikken produserte horisontale stasjonære bensinmotorer.


Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter


Første bidrag: 18. okt. 2016 kl. 15:27‎