S. Saanum

Fra MotorWiki
Hopp til: navigasjon, søk
Norge Flagg.jpg
Utklipp fra Norsk industri- og næringshaandbok 1918
Agder-motor ved Nesvåg Motormuseum. Foto: Johnny Nesvåg.

Mindre motorfabrikk i tettstedet Sånum, sør for Mandal.

I boken "Fra Norges Næringsliv" fra 1915 står det:

Dette firma stiftedes i januar 1900 af Søren O. Saanum, T. M. Thomassen og R. Pettersen. Det driver kjøbmandsforretning av forskjellig art samt skibsrederi og skobsverft. Rederiforretningen omfatter mindre træseilskibe i fart på Rio Grande, Newfoundland, og Island. Følgende skibe disponeres: "Richard", "Thomas", "Edegard", og "Vega".

Ved Skibsverftet drives saavel reparationer som bygging av træskibe.

Søren O. Saanum, som bestyrer firmaets kjøbmandsforretning er født i Halsa 13. november 1866. T. M. Thomassen, under hvis bestyrelse rederiforretningen sorterer, er født i Mandal 7. mars 1855. R. Pettersen, som bestyrer skibsverftet, er født den 19. januar 1959.

S. Saanum & Co var i 1905 oppført som forhandler for ovner og komfyrer i Mandal.

Innhold

Agder-motoren

Motoren produsert ved S. Saanum & Co A/S Motorfabrik & Mek. Verksted var en 1-sylindret, 4-takt bensinmotor på 3HK. Motoren hadde ventiler og manifold på styrbord side og vannpumpe drevet av kamaksel plassert i bakkant av veivhus. Toppen var løs og sylinder var støpt sammen med øvre halvdel av veivhuset. Motoren var utstyrt med vekesmøring i forkant av sylinder. Navnet "Agder" var på enkelte motorer støpt inn i veivluke på babord side.

Ikke mye informasjon er sikker rundt historien til virksomheten på Sånum. Produksjonen startet rundt 1915 og varte kanskje til så sent som 1946.


Andre opplysninger

I generalforsamling den 25. November 1926 ble aksjenes pålydende nedskrevet fra 800 kroner til 350 kroner. I 1930 melder Søren Saanum om at firmaet skal oppløses.

Personer

  • Søren Saanum


Referanser

  • Fra Norges Næringsliv

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter

Første oppføring 15. feb. 2017 kl. 09:57