Forside

Fra MotorWiki
Hopp til: navigasjon, søk

MotorWiki - Motorteknisk Database

Sjekk ut vårt nye forum. -> https://forum.mtdb.no

Liste over motorprodusenter
Land Antall produsenter
Norge Norske motorprodusenter
Sverige Svenske Motorprodusenter
Danmark Danske Motorprodusenter
Finland Finske Motorprodusenter

Den levende lista over Nordiske motorprodusenter.

Denne siden er opprettet med hovedmål å være en utdypende database for tekniske data og historien rundt motorproduksjon i Norden. Vi startet med Norge, men vi har utvidet ambisjonene. Arbeidet med å fylle ut informasjon er en pågående prosess, og tatt i betraktning hvor lite dokumentasjon som eksisterer rundt mange av motorene er det heller usannsynlig at den noen gang blir komplett. Siden omhandler både modell-, stasjonær-, og båtmotorer, både som bensin-, gass-, og diesel/semidieselmotorer. For mer info rundt de forskjellige motorgruppene, se Arbeidsprinsipp for forbrenningsmotorer.

Totalt har vi nå over 300 Norske "Motormerker", og over 250 Norske produsenter i databasen. Resten av Norden er under utarbeidelse av eksterne redaktører, som enda ikke er ferdige.

Noen motornavn forekommer under flere produsenter, denne kollisjonen av navn skyldes til dels at motorene er produsert i forskjellige tidsrom, og den andre at produsentene ikke kjente til konkurrentene. Men det fantes også produsenter i samme by, til samme tid som kranglet om samme navn. Merker med mer enn én produsent er f.eks. Bjørn, Dahl, Elefant, Eva, Fix, Fram, Glimt, Kjapp, Kvik, Norge, Record, Stabil, Smart, Tryg, Trygg, og Viking. Det er også viktig å påpeke at mange av produsentene ikke riktig kan kalles for fabrikker ettersom mange motorer bare ble produsert i svært få eksemplar eller i enkelte tilfeller bare som én enkel prototype.

Det handler om motorer 

Den største samling av data og historer om skandinaviske motorprodusenter på nett. Vi samler og publiserer data om produsenter, motorer og mennesker som er tilknyttet skandinavisk motorproduksjon.

Denne Wikien dreier seg om motorer, og produsenter av motorer. Vi har en relativt god liste over norske motorprodusenter, fra starten av motoriseringen av Norge, frem til i dag. Vi sier relativt skamløst at dette er den største listen over norske motorer på Internett i dag. Dette nettstedet vedlikeholdes i dag av to entusiaster som ønsker å ta vare på historien om norske motorer. Men ting tar tid, og vi er langt fra ferdig, og vi har derfor mange store hull i listen, så om du ønsker å bidra med noe vi ikke har, eller bare vil fylle ut med informasjon du sitter inne med, ta kontakt med oss på dieselmotor@outlook.com.

Dette nettstedet er for deg som tenker, fin båt, men hva slags hovedmotor har den? Eller som ser et tog og lurer på hva er det for slags motor det er i det toget? Jeg er slik at når jeg ser en båt, er det først og fremst maskinrommet jeg tenker på. Og når jeg er på omvisning om bord i båter, er det maskinrommet som trekker meg til seg. Ser jeg en lastebil, så tenker jeg, 12,6 liter med forkammer. Fiin motor. Vi som skriver her på motorwikien er lidenskapelig opptatt av forbrenningsmotorer av alle slag. Og vi forsøker å dele dette med deg.    

Hjelp oss med å utvide

Selv om vi har funnet ut mye, er det fortsatt mange store hull. Se på denne list, og vet du noe om noen av disse produsentene, hadde vi blitt overlykkelige om du sendte oss en melding på Facebook, eller en e-post til dieselmotor@outlook.com.

Vil du bidra?

Skrivekløe, forskerkløe, opptatt av motorhistorie? Du kan bli bidragsyter på Motorteknisk database.

Vil du støtte oss?

Dette prosjektet koster penger, og finansieres i dag av luft og kjærlighet.... :)

Motorregisteret

Det er mange gamle motorer produsert i Norden, som befinner seg utenfor produksjonlandet, enten som resultat av eksport, eller som resultat av båter er solgt ut av området. Det er et mål å få registrert alle motorer som befinner seg utenfor Norden, men som er produsert her.