Forside

Fra MotorWiki
Revisjon per 4. okt. 2019 kl. 11:13 av Toro Andersen (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk


Tverrsnitt av 2-takt glødehodemotor, en vanlig utforming blant Norske båtmotorer

Her er den levende motorlista

Den levende motorlisten eller MotorTeknisk Database, verdens største samling av informasjon om Nordiske motor-produsenter på nett. Jacob, Kjell-Åke, Lars Aksel og Toro ønsker dere velkommen til en trivelig tur i "Historie i bevegelse".

Semi-Diesel, Glødehode-motor, Petroleums-motor, Parafin-motor, Benzin-motor, Bensin-motor, Råolje-motor, Diesel-motor. Er det en motor? Da tror jeg vi har den.
Liste over motorprodusenter
Land Antall produsenter
Norge Norske motorprodusenter ca 255
Sverige Svenske Motorprodusenter ca 385
Danmark Danske Motorprodusenter ca 140
Finland Finske Motorprodusenter ca 40

Den levende lista over Nordiske motorprodusenter.

Motorlister fra Norge, Sverige, Danmark, og Finland, vi har enda ikke funnet ut noe om det noen gang ble produsert motorer på Island, men har de det vil de dukke opp her.

Denne siden er opprettet med hovedmål å være en utdypende database for tekniske data og historien rundt motorproduksjon i Norge, og resten av Norden. Vi startet med Norge, men vi har utvidet ambisjonene til å omfatte alle landene som ligger her oppe i nord. Arbeidet med å finne og fylle ut informasjon er en pågående prosess, og tatt i betraktning hvor lite dokumentasjon som eksisterer rundt mange av motorene er det heller usannsynlig at den noen gang blir komplett. Dette nettestedet omhandler både modell-, stasjonær-, bil-, fly-, og båtmotorer, både som bensin-, gass-, og diesel/semi-dieselmotorer. For mer info rundt de forskjellige motorgruppene, se Arbeidsprinsipp for forbrenningsmotorer.

Totalt har vi nå over 300 Norske "Motormerker", og over 250 Norske produsenter i databasen. Resten av Norden er under utarbeidelse av eksterne redaktører, som enda ikke er ferdige med sine bidrag. Dog har det kommet signaler fra Sverige om at de er på gang.

Ta kontakt oss

Hvis du har spørsmål, innspill, trenger hjelp, eller trenger å komme i kontakt med oss så treffer du alle oss på https://www.facebook.com/motorteknisk/ eller på epost. Toro kan nåes på på denne adressen.

De andre redaktørene kan nåes individuelt, vi kommer tilbake med adressene til dem om litt.

Litt om lista

Noen motornavn forekommer under flere produsenter her i lista, denne kollisjonen av navn skyldes til dels at motorene er produsert i forskjellige tidsrom, og den andre at produsentene ikke kjente til konkurrentene, eller at de lisensproduserte. Etter mange timer med lesing av annonser er det klart at mange produsenter aldri annonserte eller ble omtalt i media. Men det fantes også produsenter i samme by, til samme tid, som kranglet om samme navn. Merker med mer enn én produsent er f.eks. Bjørn, Dahl, Elefant, Eva, Fix, Fram, Glimt, Kjapp, Kvik, Norge, Record, Stabil, Smart, Tryg, Trygg, og Viking. Det er også viktig å påpeke at mange av produsentene ikke riktig kan kalles for fabrikker ettersom mange motorer bare ble produsert i svært få eksemplar eller i enkelte tilfeller bare som én enkel motor eller prototype. Men listen skal inneholde alle forbrenningsmotorer vi finner, så fra den minste til den største er med her.

Den levende motorlistens utgangspunkt er behovet for å supplere og korrigere de listene som surrer rundt på internettforum og i sosiale medier, noen halvferdige, andre kopiert av en kopi av en kopi. Feil ble aldri rettet og det mente vi at vi kunne og ville gjøre noe med. Så den ferskeste mest oppdaterte lista er den du finner her.

Det handler om motorer 

Hadde kirka fått det som de ville hadde ikke motoren kommet til den norske fiskeren, i følge Ålesund by-leksikon hevdet religiøse krefter at "Roing er kjødets tukt", og at om fiskerne satte motorer i båtene kom man bort fra det asketiske liv, der slitet er en del av hverdagen. Men til tross for motstand, forbrenningsmotoren fikk fotfeste, både i lufta, på land og på sjøen. Og det er det vi forsøker å dokumentere her.

Vår målsetting er at MTdb.no skal være den største samling av motortekniske data, og etterhvert historien om skandinaviske motor-produsententene, og vi skal være fritt tilgjengelig på nett. Vi samler og publiserer data om produsenter, motorer og mennesker som er tilknyttet skandinavisk motorproduksjon på fritiden, så arbeidet kommer til å skride frem i rykk og napp.

Hjelp oss med å utvide

Selv om vi har funnet ut mye, for skamløst mener vi at vi er en god oversikt over produsenter, er det nok dessverre fortsatt mange store hull. Se på denne listen, og vet du noe om noen av disse produsentene, hadde vi blitt overlykkelige om du sendte oss en melding på Facebook, eller en e-post til dieselmotor@outlook.com. Lider du av skrivekløe?, forskerkløe eller opptatt av motorhistorie? Formidlings-behov? Du kan bli bidragsyter på MotorTeknisk Database. Hvis du sitter på noe som du mener andre motorhoder kan ha nytte av, ikke nøl med å dele. Vi er motornerder, og vi liker at andre kan ta del av vår kunnskap.

Motorregisteret

Det er mange gamle motorer produsert i Norden, som befinner seg utenfor produksjonslandet, enten som resultat av eksport, eller som resultat av båter er solgt ut av området. Det er et mål å få registrert alle motorer som befinner seg utenfor Norden, men som er produsert her. Det het engang i tiden "Norske Motorer over hele verden", og her ønsker vi å samle på historier om Norske Motorer ute i verden. Nok engang ber vi pent om hjelp til å komme i gang med det, og skulle du vite noe som er av interesse, hør av deg.

Hvem

Vi er for tiden fire redaktører her, Toro, Graf Benzin, Falcon og Lars Aksel. Men vi har plass til mange flere, du er velkommen til å bidra i ditt eget tempo.

Personvernsærklæring og GDPR

MTdb.no har som målsetting å behandle alle personopplysninger med forsiktighet og respekt. Men dette er internett, og på grunn av vårt valg av gratisverktøy for statistikk fra Google, og ikke minst vårt valg om å vise annonser fra Google AdSense, så lagrer nok Google, og dets morselskap Alphabet opplysninger om deg og din nettleser når du besøker oss. Den eneste måten å unngå dette på er å lukke nettleseren din og fjerne alle informasjonskapsler som omhandler mtdb.no fra din maskin.

MTdB.no samler ikke på noen annen informasjon fra brukere som ikke er logget inn. Vi har en permanent side om Personvern her.

Informasjonskapsler

Nettstedet benytter informasjonskapsler, WikiMedia-programvaren er laget slik, det er ikke et valg vi har tatt aktivt. For å benytte nettsiden vår samtykker du til at vi setter disse informasjonskapslene i din nettleser. De aller fleste nettlesere er innstilt slik at de automatisk aksepterer informasjonskapsler. Dersom du ikke ønsker dette, kan du endre innstillinger i nettleseren. På nettstedet Nettvett.no kan du lære om hvordan du kan stille inn nettleseren din for å akseptere eller avvise informasjonskapsler.

Selvskryt

Vi har laget en liste for alle, enten du er på jakt etter motorer fra Wichmann, eller opplysninger om en gammel FM-motor. Vi tror vi har de fleste, men innimellom kommer det en ny en. Følg med.

Mercedes, Maybach, Benz, mtu, Deutz og alle de andre motorene?

De finner du på vårt andre nettsted https://wiki.cdd.no som vanlig. Volvo Penta og Scania lister bor naturlig nok her i fremtiden.