Den Norske Sagbladfabrikk

Fra MotorWiki
Revisjon per 18. apr. 2018 kl. 11:47 av Toro Andersen (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Norge Flagg.jpg
Comet starter produksjon. Sandefjord Blad 27. mars 1951


Bedriften Den Norske Sagbladfabrikk ble startet 1946 i Fredrikstad av direktør E. Slotfeldt Ellingsen, men den flyttet få år senere til lokaler i Nedre mølle og den tilliggende spinneribygningen i Sagdalen ved Lillestrøm. Her ble det produsert sirkelsagblader og motorsager av merkene Comet og Bamse, samt barkemaskinen Bra-Kar. Fabrikken hadde 10 ansatte. Etter en tung periode ble fabrikken i 1962 nedlagt, og konkurrenten Jobu Mekaniske Verksted i Drøbak overtok det meste av produksjonsutstyret.

Bedriften hadde stor kompetanse på produksjon og oppsett av sirkelsagblader – fabrikken var på den tiden den eneste i landet. Rett etter krigen var det stor mangel på mange varer, og sagblader var intet unntak. En av de ansatte var spesialist på å file opp sagblad – dette måtte gjøres nøyaktig og kunne ikke foretas av hvem som helst. Sagblader med helt opp mot 2 meters diameter ble slipt opp i Sagbladfabrikken.

Comet

Comet var en norskprodusert motorsag med totakts gløderørsmotor. Comet var konstruert av Rasmus Wiig fra Kongsberg. Comet-saga kom på markedet i 1949 og veide bare 8,5 kg, som var omtrent halvparten av konkurrentene. Siden ingen norske produsenter ville kjøpe produksjonsrettighetene, inngikk Wiig kontrakt med en svensk produsent, og mesteparten av produksjonen skjedde i Sverige. Motoren hadde mange svakheter og Comet ble etterhvert erstattet av Bamse.

Referanser

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter

Første bidrag 5. sep. 2017 kl. 21:08