Endringer

Hopp til: navigasjon, søk

Egersund mek verksted

110 byte lagt til, 26. des. 2020 kl. 01:43
m
ingen redigeringsforklaring
[[Fil:Egersunds.jpg|miniatyr|Opplysninger fra 1918 ]]
[[Fil:1914 Egersund Mek verksted.png|alt=Egersund mekaniske verksted (1914)|miniatyr|Egersund mekaniske verksted (1914)]]
Innehaver av fabrikken var L. Leonard Roos og Aanon Aanonsen, lokalene lå i Møllergaten 3, Mosbek. Foruten produksjon og reparasjon av motorer, drev de også agentur for Wagles kaikraner og Flekkefjords innhalingspill.
== Roald-motoren ==
Motorproduksjonen startet opp i høsten 1913/14. Ved '''Egersund Mek. Verksted''' ble det produsert både bensin- og råoljemotorer (glødehode). Som bensin ble de produsert som 2-taktsmotorer på 3-4HK. Disse var utstyrt med to stykk dryppoljeglass for smøring av sylinder og grease-kopper for hovedlager. Kjølevannspumpe var montert direkte på bunnramme bak sylinderen og drevet av eksenter på veivakselen. I tillegg hadde de en usedvanlig patent på innsuget: i stedet for en alminnelig manifold og forgasser var forgasseren montert direkte på veivhuset, uten flottørhus, på babord side. Sylinder og topp var støpt separat.
Som glødehodemotor ble produsert som 2-taktsmotorer på 4HK. Disse motorene var noe gammeldags i utforming, ettersom det at de anvendte en ekstern spyleluftskanal spyleluftkanal som var støpt i et eget stykke på styrbord side. Dette prinsippet var hovedsaklig hovedsakelig utfaset fra motorproduksjonen i Skandinavia rundt 1910-15.
Selv om fiskerne i Egersund var tilfreds med motoren, ble aldri Roald en veldig stor salgssuksess. I 1922 var Roald-motoren montert i 10 av i alt 127 registrerte fiskefartøy i Egersund og omegn.<ref>http://www.dalanefolke.museum.no/leksikon/roald</ref>
== Personer ==* Leonard Roos - Stifter og innehaver* Aanon Aanonsen - Stifter og innehaver.
[[Norske motorprodusenter|Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter]]

Navigasjonsmeny